Om femman

Femman är en galleria mitt i Nordstan beläget i centrala Göteborg. Vi erbjuder tre plan, med mer än 60 butiker och restauranger.

gallerian mitt i city

Femman, också känd som "V", är en galleria med ett 60-tal butiker i tre våningar mitt i Nordstan i Göteborg. Femman är ett av de starkaste varumärkena i Västsverige inom detaljhandeln och har ett brett utbud inom mode och mat. Femman ligger i Nordstan och är Sveriges mest besökta galleria med upp emot 30 miljoner besökare per år. 

Gallerian var tidigare känd som Femmanhuset eller "Varuhuset Femman”.

Historien om femman

Kvarteren runt Femman har alltid varit livliga. Vid förra sekelskiftet fylldes de dåvarande fastigheterna av emigranter som väntade på sin båt till Amerika. Dessa kvarter hade dock förfallit under en längre tid när man på det sena sextiotalet såg möjligheten att skapa ett stort shoppingcentrum för hela Göteborgsregionen på platsen.

Östra Nordstan uppfördes mellan åren 1971 och 1973 och varje kvarter fick då ett objektnummer för nybygget. Femmanhuset var helt enkelt byggobjekt nummer fem. Arkitekter var Backström & Reinius.

Gallerian ägs av det svenska fastighetsbolaget Hufvudstaden, som genomförde en fullständig renovering av fastigheten under 2016. 


Butikskarta

Hitta i gallerian

Hitta till din favoritbutik i Femman och planera ditt besök med hjälp av vår interaktiva karta. Självklart finns våra digitala kartor även på plats i gallerian för att guida dig rätt i vårt stora utbud av butiker och restauranger.

Till kartan